DART on Googlen avoimen lähdekoodin ohjelmointikieli, joka toimii verkkosivuilla ja servereissä, ja jolla voi JavaScriptiä paremmin hoitaa suurten verkkosovellusten koodaamisen. DART kielen kehitys aloitettiin 9/2011 ja 1.0-versio kielestä julkistettiin loppuvuodesta -2013. Nyt jo on olemassa lähes valmiit työkalut Chrome selainta varten. Blogger-blogien pitäjiä varten saamme ehkä kiintoisia Gadgetteja sivupalkkeihin ja muuta toiminnallisuutta verkkosivuille.
TÄMÄ blogi sisältää pääosin omia pohdintojani ja muistiinpanoja, eikä se varmaankaan tuo kovinkaan paljon uutta DART-kielen opiskeluun. Materiaali on pääosin KOPIOITU :( Dartlang-sivustoilta, josta kannattaa KÄYDÄ TARKISTAMASSA kielen viimeiset syntaksit.

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Kuinka opiskelen Googlen uutta, verkossa toimivaa DART-ohjelmointikieltä


Ohje yksinkertaisimmillaan on:
DartLang    http://www.dartlang.org/    Lue KAIKKI, mitä täällä on.  
.                                                              Ja lue se sitten uudestaan.  
Tämä sivusto on TÄYNNÄ linkkejä.  Ne kannattaa kaikki käydä läpi, mukaanlukien artikkelit ja dia-esitykset.  Siellä on myös linkit DART-yhteisöihin eri verkko-palveluissa.  Ja kannattaa käydä läpi eri henkilöiden pitämät DART-blogit jotka löytyvät sivupalkeista.  Suomenkielistä aineistoa, tai sanastoa ei taida olla, joten englannin kieli on välttämätön. 

ja uutiset:   http://news.dartlang.org/
Editori kannattaa ladata:  http://www.dartlang.org/docs/editor/
Niin pääsee heti koodia kirjoittamaan ja ajamaan verkossa.


Aloittelijalle sopivin sivu opiskeltavaksi on luultavasti:
http://www.dartlang.org/docs/language-tour/   missä on syntaksit ja hyviä esimerkkejä.



Language Specification   http://www.dartlang.org/docs/spec/index.html    

Sisältää kaiken kielestä, mutta se on ehkä  aikalailla tekninen ja varsin kryptinen sivusto...  


https://groups.google.com/a/dartlang.org/group/misc/topics  Ohjelmoijien teknistä keskustelua kielestä..  

Varsinaista aloittelijoille tarkoitettua HELP-deskiä ei oikeastaan vielä, 6/2012 ole.  Itse pyrin olemaan häiritsemättä ohjelmoijien työtä ja esitän kysymyksiä VAIN kun on ehdoton pakko ja VASTA sitten, kun olen itse ensin lukenut kaikki mahdolliset sivustot.
     MUTTA Googlen ohjelmoijat ja DART-käyttäjäyhteisön jäsenet ovat intoutunutta ja fantastista porukkaa ja he vastaavat nopeasti kaikkiin kysymyksiin sekä G+, että keskustelupalstalla.   Myös aloittelijoiden esittämät, ns. 'tyhmät' kysymykset ovat sallittuja.  Nehän selventävät ja syventävät kaikkien näkemystä asioihin.   StackOverFlow on myös hyvä paikka esittää kysymyksiä.

Ja Blogi http://c.dart-examples.com/home   on myös hyvin havainnollinen, ja siellä on myös mahdollisuus suorittaa kielen koodi klikkaamalla TRY-dartlang-sivustolla.  Tämä on yksityisen henkilön pitämä blogi ja hänellä on hieno opettamisen asenne ja taito.  Vaikka sivusto on vasta alussa, niin odotan, että siihen tulee paljon hyvin opettavaista materiaalia.

Kirjoita ja aja DART-koodia suoraan verkossa.
http://try.dartlang.org/    Klikkaa vasemmasta yläkulmasta koodin suorittamiseksi.

Ja muistettava on, että DART on vasta kehittymässä, sen ensimmäistä, 'bugitonta' versiota ei ole vielä julkistettu.  DART-kielen rakenteet ja syntaksit voivat kokea suuriakin muutoksia, kun ohjelmoijat etsivät parhaita ratkaisuja.

Päivitän tätä artikkelia tarpeen mukaan...
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti