DART on Googlen avoimen lähdekoodin ohjelmointikieli, joka toimii verkkosivuilla ja servereissä, ja jolla voi JavaScriptiä paremmin hoitaa suurten verkkosovellusten koodaamisen. DART kielen kehitys aloitettiin 9/2011 ja 1.0-versio kielestä julkistettiin loppuvuodesta -2013. Nyt jo on olemassa lähes valmiit työkalut Chrome selainta varten. Blogger-blogien pitäjiä varten saamme ehkä kiintoisia Gadgetteja sivupalkkeihin ja muuta toiminnallisuutta verkkosivuille.
TÄMÄ blogi sisältää pääosin omia pohdintojani ja muistiinpanoja, eikä se varmaankaan tuo kovinkaan paljon uutta DART-kielen opiskeluun. Materiaali on pääosin KOPIOITU :( Dartlang-sivustoilta, josta kannattaa KÄYDÄ TARKISTAMASSA kielen viimeiset syntaksit.

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Googlen selaimessa toimiva Dart-ohjelmointikieli, ensivaikutelmia

Tämän uuden, selaimessa toimivan ohjelmointikielen tulo oli minulle yllätys, mutta uskon, että Googlella on sellaiset resurssit, että tästä tulee hyvä. 
JavaScript-projektini siis tyssää tähän ja loikkaan Googlen rekeen. 
Ehkä myös uskon, että Dart istuu paremmin käyttämiini Google-työkaluihin, mm. Chrome-selaimen kehittäjän työkaluihin. 
Dart : Structured web programming    
Technical Overview : Dart : Structured web programming
Tässä vaiheessa nämä Googlen Dart-sivustot ovat vielä hieman luonnosmaisia. 
http://www.tietokone.fi/uutiset/nettiin_esiteltiin_uusi_ohjelmointikieli_google_dart#utm_source=rss

https://groups.google.com/a/dartlang.org/group/misc/topics  Täällä on Googlen Dart-aiheinen keskustelu, joka äkkipäätä katsottuna tuntuu analysoivalta ja myönteiseltä.  Arvostelua herätti se, että puolipisteitä ei ole poistettu koodista ja hieman ihmetystä se, että "JavaScript ohjelmoijat tekevät nyt Googlen leivissä JavaScript+  ohjelmaa".  Mitään valmista ohjelmaa sovelluskehittäjälle tästä kielestä ei vielä ole, kaikki on vasta kehitteillä.  Liityin ryhmään ja tilasin keskustelut sähköpostitse; se tietää kolmisen tuhtia lukupakettia päivässä. 

Kun ohjelmoijaksi aikova nuori valitsee työkalujaan, ongelma on siinä, että firmat, joihin hän hakee työhön, käyttävät todennäköisesti eri välineitä, mitähän on opiskellut.  Ohjelmointityökalujen kirjo on tavattoman laaja.  Selaimessa toimivia on tietenkin vain JavaScript ja Dart. 
Oma tavoitteeni on syventää tietojani tietokoneen sisuksista, verkon ja ohjelmien toiminnasta ja opetella tekemään verkkosivuihin muutoksia.  Se on hidas prosessi, kun ryhtyy paikkaamaan lähes kymmenen vuoden taukoa ohjelmoinnissa.  Aion käyttää tähän ehkä 15% resursseistani, 1-2 tuntia päivässä ja varmaan joitakin pieniä ohjelmia joskus kirjoitan.

Ohjelmointi liittyy mielestäni kiinteästi Filosofiaan.  Sen järjestelmälliseen logiiggaan.  Mielipiteeni tiivistin aikoinaan lauseeseen;  "Opiskelin ohjelmointia ja kirjoitin paljon koodia, tein valtavan työmäärän.  Sitten luin Filosofiaa muutaman tunnin ja ymmärsin, miten Filosofia (=Tieto, Toiminta ja Todellisuus) kuvaavat täydellisesti maailmaa ja meidän olemistamme siinä.  Lopetin ohjelmoinnin välittömästi, koska se ei ollut loogista.  Ei minulle siinä tilanteessa."  




Tämä teksti julkaistiin alunperin Etanatikku-Blogissa. Vastedes tätä aihetta käsittelen vain tässä blogissa.     


Tässä on artikkeli, jonka kirjoitin, kun aloitin JavaScript-opiskelun.  Ja sitten seuraavana päivänä Google julisti DART-kielen, ja JavaScript opiskeluni päättyi siihen. 
http://etanatikku.blogspot.fi/2011/10/java-kielta-opiskelemassa.html 




.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti