DART on Googlen avoimen lähdekoodin ohjelmointikieli, joka toimii verkkosivuilla ja servereissä, ja jolla voi JavaScriptiä paremmin hoitaa suurten verkkosovellusten koodaamisen. DART kielen kehitys aloitettiin 9/2011 ja 1.0-versio kielestä julkistettiin loppuvuodesta -2013. Nyt jo on olemassa lähes valmiit työkalut Chrome selainta varten. Blogger-blogien pitäjiä varten saamme ehkä kiintoisia Gadgetteja sivupalkkeihin ja muuta toiminnallisuutta verkkosivuille.
TÄMÄ blogi sisältää pääosin omia pohdintojani ja muistiinpanoja, eikä se varmaankaan tuo kovinkaan paljon uutta DART-kielen opiskeluun. Materiaali on pääosin KOPIOITU :( Dartlang-sivustoilta, josta kannattaa KÄYDÄ TARKISTAMASSA kielen viimeiset syntaksit.

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Aloittelijan mietteitä Dart-kielen opiskelusta ja kehittymisestä.

Kun itselläni ei ole kokemusta Java-  eikä Java-Script kielistä, niin heittäytyminen tähän Dart-projektiin tuntuu vähän hassulta.  Mutta kun juuri päättyi puolivuotinen kova verkko-projekti, niin nyt pitäisi olla aikaa.  Luotan aikaisempaan ohjelmointi-kokemukseeni ja ennenkaikkea malttiini.  Etenen hitaasti ja varmasti.  Minulla ei ole minkäänlaista tarvetta kirjoittaa mitään, ennenkuin hallitsen perusasiat riittävän hyvin.
     Mieleeni tosin on jo tullut hyvin voimakkaana idea siitä, millaisen ohjelman haluaisin tehdä.  Mutta pitää tietenkin tarkistaa verkosta, ettei sellaista vaan ole jo tehty.  Ja voin hyvinkin päätyä myös siihen, että tulen käyttämään (vähäistä ?) kielitaitoani ainoastaan siihen, että teen vain pieniä piristeitä verkkosivulle.  DartLang, ohjelmointikieli siis ei ole vielä pitkiin aikoihin valmis työkalu, joten asialla ei ole minkäänlainen kiire.  On myös aika mukavaa, että voi olla jossakin asiassa mukana ihan sen alusta alkaen.

     Opiskeluani hidastaa tällä hetkellä myös pahasti se, että en varmaan ole löytänyt kaikkia asiaan liittyviä sivustoja, kirjastoja, lähteitä...   Joudun siis lukemaan paljon materiaalia, mistä en oikeastaan vielä ymmärrä paljoakaan.  Joka tapauksessa on hyvin virkistävää pitkästä aikaa olla tilanteessa, jossa 4-5 tuntia päivässä opiskelee itselleen uutta asiaa.  Kieli, sen rakenteet ja koko tuo maailma on hiljalleen syöpymässä mieleeni.  Yritän Blogiin laittaa tärkeimmät kirjanmerkkini ja löytämäni blogit.

Myös Googlen asiantuntijaryhmä, joka kehittää tätä uutta VERKOSSA TOIMIVAA ohjelmointikieltä, etenee hitaasti ja varmasti.  http://www.dartlang.org/support/index.html sivustolla käydään tiivistä keskustelua kielen kehittämisestä.  Vaikuttaa siltä, että tämä keskustelu todellakin vaikuttaa tämän kielen kehittymiseen.  Asiantuntijat vastaavat siellä nopeasti ja fiksusti keskustelijoiden kysymyksiin.

Muut firmat, Oracle, Microsoft... yms.  eivät varmaankaan vapaaehtoisesti avusta Googlen ohjelmointikieltä, mutta ennenpitkää kumminkin nämä ohjelmat tulevat saamaan lisä-osia, joilla ne pystyvät toimimaan kaikissa selaimissa... luulisin.

Ja 18.10 Siis julkaistiin tämä:  http://www.dartlang.org/docs/spec/dartLangSpec.pdf
Siinäpä niitä määrittelyjä ja opiskelua on... Draft version 0.03   :)
Kyllä nyt riittää lukemista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti